Toerskiën

 

Houd je van lichamelijke inspanning of ben je op zoek naar ongespoorde en eindeloze poedervelden? Toerskiën is de manier om ’s winters de bergen in te trekken en hoger en verder te komen dan welk skigebied dan ook.

Niet elke ski is geschikt om mee te toeren. Belangrijker nog dan de ski is de speciale toerski-binding. Verder zijn toerskivellen, speciale schoenen, een rugzak, lawine- en oriëntatiemateriaal .
Wat heb je nodig?
Om te toerskiën is speciaal materiaal noodzakelijk
Om te toerskiën volstaan ‘gewone’ bindingen niet. Om omhoog te kunnen skiën heb je speciale toerskibindingen nodig. Bindingen waarbij de hiel van de skischoen los kan komen en waar tevens de punt van de schoen kan scharnieren. Op deze manier is het mogelijk om met de ski’s te lopen. Voor de afdaling wordt de hiel vast geklikt waardoor skiën mogelijk is. Toerskibindingen bestaan in vele typen en soorten. Van extreem lichte bindingen die vooral voor de klim ontworpen zijn tot stevige freeride bindingen, die zelfs flinke sprongen aankunnen. Het gewicht van de binding is hier een belangrijke factor. Ben je van plan korte toertjes te maken en wil je vooral van de afdaling genieten, kies dan voor stevige, afdaal gerichte, toerbindingen (Diamir Freeride). Wanneer je vooral lange tochten omhoog wilt lopen en lekker ‘cool’ wil skiën dan zijn de zogenaamde puntjesbindingen van Dynafit een uitkomst.
In principe kan elke off-piste ski gebruikt worden als toerski, als deze de mogelijkheid heeft om een toerbinding te monteren. Maar de ski moet ook mee omhoog genomen worden, dus hoe lichter hoe prettiger de klim. Ook zijn de moderne ‘fats’ te breed om comfortabel mee omhoog te lopen. Een standaard off-piste ski is een goede keuze voor hen die tijdens de afdaling voluit gaan. Een lichte toerski is de keus voor hen die lange tochten ondernemen en niet perse op volle snelheid willen afdalen.Toerskischoenen hebben twee grote verschillen met alpine skischoenen. Ten eerste hebben de schoenen een zool met een zeer goed profiel (Vibram voor kenners) zodat er met de schoen ook goed gelopen kan worden. Ten tweede heeft een toerskischoen een echte loopstand die het lopen en omhoog skiën een stuk comfortabeler maakt. Hiernaast  schoenen veel lichter dan alpiene schoenen en vaak iets soepeler. De binnenschoen is veelal speciaal ontworpen om mee te lopen, ook van een veel betere kwaliteit dan een gemiddelde alpiene binnenschoen.
Kies toerskischoenen een fractie groter dan alpiene skischoenen. Tijdens lange tochten zullen je voeten uitzetten, wat in te krappe schoenen voor pijnlijke voeten zorgt. Wees ook geducht op wrijvingsplekken. Blaren zijn een veel voorkomend probleem voor toerskiërs. Om met toerski’s omhoog te kunnen lopen heb je speciale vellen nodig. Deze vellen plak je op de onderkant van je ski’s. Ooit gemaakt van zeehondenhuiden, tegenwoordig worden deze vellen gemaakt van nylon en geitenhaar. Alle ‘haartjes’ staan in een richting waardoor het vel omhoog geschoven kan worden maar niet meer naar beneden kan glijden. Goede vellen bedekken de hele ski (m.u.v. de staalkanten). Na de klim trek je de vellen simpelweg van je ski’s, en de volgende tocht plak je de vellen er zo weer op.

Overig materiaal
Toerskiën is een echte bergsport. Volledige zelfstandigheid is vereist. Zodoende is het noodzakelijk om off-piste materiaal mee te hebben. Naast lawinepieps, sonde en schep heb je als toerskiër ook een kaart en kompas nodig. En afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de tocht die je onderneemt kunnen zelfs stijgijzers, pickels, touwen en gordels van pas komen.

Iedereen met een goed skiniveau kan toerskiën. Veel gidsenbureaus schrijven als minimum voor, dat een beginnende toerskiër een rode piste parallel en vlot kan afdalen. Natuurlijk is een goede conditie een must. Zonder in herhaling te willen vallen is het allerbelangrijkste, dat een toerskiër kennis van de bergen heeft. Heb je dat niet en wil je toch eens verder kijken dan een skigebied? Gidsenbureaus in de Alpen verzorgen dagtochten en toerskicursussen.

 

Hier onder zie je een video over toerskieën door mij gemaakt op de

Graukogel in Bad Gastein.

 

 

 

          

 

 

 

 

 

                                  

 

 

 

 

Thomas Outdoor & Recreatie
info@thomasschoots-web.nl